De wereld staat op een keerpunt in de strijd tegen klimaatverandering. Het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord is cruciaal om de negatieve effecten van klimaatverandering te beperken. Hoe kunnen we de ernstige gevolgen zoals extreme weersomstandigheden, stijgende zeespiegels en het verlies van biodiversiteit zoveel mogelijk beperken?
Waar begin je? En waar staan we nu in de strijd tegen klimaatverandering? We staan allemaal voor dezelfde uitdagingen. Daarom brengen we met BOR2050 (lokale) overheden, het bedrijfsleven en experts samen om de belangrijkste beheervragen van deze eeuw te beantwoorden.
Stichting BOR2050 is opgericht om deze brandende beheervraagstukken te beantwoorden. Samen maken we impact op het verduurzamen van Nederland voor de volgende generatie(s). Dit doen we door continu nieuw bewezen successen toegankelijk te maken voor iedereen.
Door onze kennis en expertise te delen, zijn we in staat om elkaar en de rest van Nederland te ondersteunen op weg naar een duurzaam 2050, met behulp van data, trainingen en praktijkgerichte inzichten. Al deze kennis, informatie en inzichten hebben we samengebracht in vier klimaatlabels: biodiversiteit, CO2 reductie, circulariteit, wateroverlast en hittestress.
Elk klimaatlabel draagt bij aan het verduurzamen van Nederland en ondersteunt beheerders bij het maken van duurzame en klimaatbewuste keuzes in het beheer van de openbare ruimte.
Om al die kennis en informatie toegankelijk en toepasbaar te maken voor iedereen, heeft stichting BOR2050 de Impact Beheer Monitor ontwikkeld.
De Impact Beheer Monitor helpt Nederlandse beheerders bij het maken van slimme en duurzame keuzes. Door alle relevante bronnen samen te brengen en bewezen praktijkvoorbeelden in te zetten op beschikbare beheerdata. Hiermee krijg je direct inzicht in waar je nu staat en welke maatregelen de meeste impact hebben op de klimaatdoelstellingen.
Zo stel je met de Impact Beheer Monitor snel en eenvoudig meerjarenplannen op om de maximale impact van de beheermaatregelen in kaart te brengen, op basis van je huidige areaalgegevens en beschikbare middelen.
Met de Impact Beheer Monitor willen we klimaatbewuste beheermaatregelen toegankelijk maken voor iedereen. De klimaatdoelstellingen van 2050 zijn voor iedereen een hele opgave, maar iedere stap in de juiste richting is er één. Daarom hebben we in dit artikel diverse maatregelen verzameld die een positieve impact hebben op het gebied van biodiversiteit. De maatregelen zijn zo toegankelijk, dat iedereen aan de slag kan met het verbeteren van de biodiversiteit.
Verhogen van het groenpercentage: Meer groen biedt meer kansen voor biodiversiteit. Bomen dragen extra bij met hun kroonoppervlak. Het verhogen van het groenpercentage kan door middel van het meeliften met programma's van verhardingen en rioleringen.
Blad laten liggen in beplantingen: Door geen blad te ruimen uit de beplantingsvakken ontstaat er een betere bodem biodiversiteit. Door de bodem met rust te laten, wordt het blad weer een voedingsbodem voor de beplantingen en bied het voedsel voor insecten en bodemleven.
Van gazon naar kruidenrijk gras: In plaats van alle grasvelden 20 tot 30 keer per jaar te maaien, zou het gazon kunnen (door)groeien tot kruidenrijk gras. Hierdoor ontstaan meer verschillende kruidensoorten en heeft dit weer positieve gevolgen voor de insecten. Wanneer struiken en bomen groeien, ontstaan er ook meer mogelijkheden voor vogels.
Wil je meer weten over de Impact Beheer Monitor of wil je als lokale overheid of organisatie jouw expertise delen binnen stichting BOR2050? Neem dan contact met ons op en denk met ons mee.